Als cosmetisch arts krijgt Diederik van Imhoff regelmatig vragen van mannelijke patienten. Komen er vaker mannen langs bij DOCTORS AT SOAP? Naar welke behandelingen is er vraag vanuit de man? En, waar kan ik als man rekening mee houden? Genoeg aanleiding voor een paar kritische vragen aan onze eigen dokter Diederik van Imhoff.

1. Wat is botox precies?
Botox ( Azzalure ) is een afkorting voor het medicijn Botuline Toxine type A. Botox is een toxine van de bacterie. Deze toxine zorgt ervoor dat de signaaloverdracht van zenuw naar spier wordt geremd. Wij gebruiken het voornamelijk voor het verminderen van fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels maar ook tegen migraine en kaakklemmen/tandenknarsen. In sommige gevallen is het dus een medicijn, in andere gevallen een cosmetische ingreep.

2. Is een botox-behandeling altijd en voor iedereen mogelijk?
Nee, bij sommige aandoeningen is het gecontra-indiceerd. Dit betekent dat het soms niet kan, aangezien we te maken hebben met onderliggend lijden. Voorafgaand aan uw 1e consult vindt er een intake gesprek plaats met een assistente. Tijdens het consult bepalen wij of er aandoeningen bestaan die de werking van Botox kunnen beïnvloeden zoals slikaandoeningen, spieraandoeningen of bestaande longproblemen.

3. Is een botox-behandeling pijnlijk?
Botox wordt met heel fijn naaldje in de huid geïnjecteerd. De meeste mensen omschrijven het als kleine speldenprikjes en ervaren dit niet als pijnlijk. Sommige plaatsen op het lichaam zijn gevoeliger. Elke arts prikt op zijn of haar manier, ook dit kan te maken hebben met de pijngrens.

4. Is een botox-behandeling gevaarlijk?
In principe is dit niet gevaarlijk. Bijwerkingen zijn over het algemeen reacties op de plek van de injectie, zoals wat pijn en ongemak, een stekend gevoel of een blauwe plekje. Gelukkig is dit zeer zeldzaam en ook goed te behandelen. Botox is een geneesmiddel dat in de geneeskunde al meer dan 30 jaar gebruikt wordt. Botuline Toxine type A (de werkzame stof van Azzalure) werkt alleen op de behandelde spier en heeft geen effect op de rest van het lichaam.

5. Hoe lang duurt een botox-behandeling?
Afhankelijk van de type Botox behandeling duurt dit circa 5 à 10 minuten. Wanneer u voor het eerst bij ons komt wordt de behandeling voorafgegaan door een consult waarbij vragen over uw gezondheid worden doorgenomen, uw wensen en natuurlijk de mogelijkheden van verschillende injectables zodat wij uiteindelijk de beste behandeling kunnen adviseren. Hierdoor zal uw eerste bezoek tussen de 15 en 30 minuten duren. Een vervolgbehandeling met Botox zal hooguit 15 minuten in beslag nemen.

6. Ik wil direct resultaat zien. Gebeurt dit ook?
Het aanvankelijke effect van de behandeling met Botuline Toxine type A wordt  gemiddeld binnen 2 tot 5 dagen zichtbaar, maar uiterlijk na 2 weken. Het effect van de injecties is altijd tijdelijk. Het effect houdt meestal 4-6 maanden aan en soms langer. De volgende behandeling vindt plaats afhankelijk van de duur van het effect bij elke individuele patiënt. Wanneer u zich vaker met Botox laat behandelen is de kans groot dat u er langer mee gaat doen alvorens u weer een behandeling nodig heeft.

7. Hoe lang houdt het resultaat aan bij de gemiddelde man?
Het effect houdt meestal 3-5 maanden aan en soms langer. De volgende behandeling vindt plaats afhankelijk van de duur van het effect bij elke individuele patiënt.

8. Kan ik weer alles doen na een behandeling?
Na de behandeling heb je geen pijn en kun je de dagelijkse bezigheden hervatten. Er kan een klein bultje zichtbaar zijn na de behandeling, dit verdwijnt binnen een minuut of 10 na de behandeling. Wel belangrijk: sauna of zonnebanken direct na de behandeling kan de werking van de botox doen afnemen.

9. Zijn de kosten van een botox-behandeling gelijk aan die van de vrouw?
Nee, de spieren van het mannelijk gelaat zijn over het algemeen sterker en hebben daarom meer botox nodig. Het is ook sterk afhankelijk van het gewenste resultaat. DOCTORS AT SOAP werkt met de NO TRACE FACE methode. Soms kun je met minder druppels het gewenste resultaat krijgen.

10. Welke behandeling komt het meeste voor bij de man?
Veel mannen die bij DOCTORS AT SOAP langskomen, worden behandeld voor hun frons, migraine of overmatig transpireren.

Dit interview is afgenomen bij dokter Diederik van Imhoff. Diederik is op maandag, donderdag en vrijdag werkzaam bij DOCTORS AT SOAP Amsterdam en op dinsdag bij DOCTOS AT SOAP Den Haag.