Gelukkig zweet iedereen. Toch heeft de een er meer last van dan de ander. Het is zo’n probleem dat niet moet worden onderschat, het kan zelfs je zelfvertrouwen flink ondermijnen. Hyperhidrose is de medische term voor overmatig zweten dat als onaangenaam wordt ervaren. Dat “onaangename” kan slaan op de natte oksels zelf of de onwelriekende geur.

Hoe komt dit nou?
Ongeveer 3% van de bevolking heeft last van overmatig zweten. De een zweet nou eenmaal meer dan de ander en wat de een trouwens nog normaal vindt wordt door de ander als erg vervelend ervaren. Bij echt overmatig zweten is je zenuwstelsel zeg maar een beetje uit balans. Het vindt overigens alleen overdag plaats, niet ‘s nachts. Zweet is geurloos als het wordt afgescheiden, het zijn de huidbacteriën die er een naar luchtje aan geven. Overmatig zweten kan soms door ziektes worden veroorzaakt, soms door medicatie en die verdraaide overgang helpt de vrouwen meestal ook niet. Hiernaast heeft voedsel invloed op je zweetpatroon; zelf al het verschil bemerkt na het eten van uien, knoflook en asperges? Ook alcohol, koffie en sterk gekruid eten hebben invloed. Veel drinken heeft dan weer een gunstig effect tegen lichaamsgeurtjes.

En wat kan ik er dan zelf aan doen ?
Als je naar een arts gaat of een website bezoekt zul je de volgende standaard (saaie?) adviezen krijgen die toch nuttig zijn :

– Was regelmatig, spoel zeepresten goed weg en droog goed af.
– Draag ventilerende kleding van wol, katoen of linnen.
– Wissel vaak van kleding en schoeisel
– Gebruik sandalen, goed ventilerend schoeisel of absorberende inlegzolen
– Gebruik een waaier/ ventilator

Wat kan ik halen bij de drogist of apotheek?
Let op bij de drogist: alleen deo’s met aluminiumzouten kunnen de zweetproductie verminderen. Bij de apotheek zijn crèmes en lotions met hoge doseringen aluminiumhydroxychloride verkrijgbaar, deze kunnen effectief zijn bij milde “klotsende oksels”.  Een mogelijke bijwerking is branderigheid, roodheid en/of jeuk. Op recept zijn ook nog andere middelen/pillen verkrijgbaar, de werkzaamheid is wisselend maar veel medicatie die je moet slikken geven ook weer veel bijwerkingen. Het nare geurtje kan soms verbeteren met een antibiotica lotion.

Uit grootmoeders tijd
Een andere tip die recentelijk mijn aandacht trok deel ik graag met jullie. Baksoda schijnt ook een gunstig effect te hebben op zweten/geurtjes. Het klinkt in ieder geval leuk voor degenen die graag met natuurlijke huis tuin en keuken middelen aan de slag gaan. Op internet worden meerdere combinaties met baksoda (o.a cocos-olie) beschreven om een natuurlijke deodorant zelf te maken.

En last but not least Botox?
Botox is in 90% effectief, hoe fijn is dat! Botox is in staat zweetklieren tijdelijk te laten stoppen met werken. Het werkt al binnen 2-4 dagen en het effect houdt 4-6 maanden aan. Een arts zal dan eerst een verdovende crème aanbrengen waarna er een aantal prikjes in beide oksels wordt gezet. Voor meer informatie over zweten en onze behandelingen ben je altijd welkom voor een gratis gesprek op al onze vestigingen in Nederland.

Ninette van Es
Chef de Clinique Utrecht (elke donderdag), cosmetisch arts Amsterdam (elke dinsdag) en huisarts. 

Literatuur:
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk.
NHG standaarden.